• ΑΡΧΙΚΗ
  • WELCOME!
  • THAT’S LIFE
  • STYLE
  • JUST EATING
  • JUST THINKING
  • JUST ENTERTAINMENT
  • Giveaways
  • ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ!
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • WELCOME!
  • THAT’S LIFE
  • STYLE
  • JUST EATING
  • JUST THINKING
  • JUST ENTERTAINMENT
  • Giveaways
  • ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ!
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

just electra just electra

JUST EATING

Γρανίτα στη βροχή

Γρανίτα στη βροχή

Έχεις φάει ποτέ γρανίτα στη βροχή; Έχεις νιώσει να παγώνουν οι γευστικοί σου κάλυκες ένας ένας όσο μυρίζεις το νοτισμένο χώμα; Έχεις ακούσει το τραγούδι της ψιχάλας συνοδευόμενο από τον ρυθμικό ήχο που κάνει το στόμα σου όσο ρουφάει το χρωματιστό αυτό, μυρωδάτο παγάκι; Έχεις αγναντέψει την απέραντη γκριζάδα του ουρανού και ακουμπήσει κατόπιν το βλέμμα σου πάνω στην έντονα ροζ ή κίτρινη μικρή μάζα καρφωμένη σε ξυλάκι ανάμεσα στα δάχτυλά σου;

Υπέροχες, σπιτικές, δροσιστικές γρανίτες από καρπούζι και ροδάκινο

Ανάτρεξε λίγο πίσω στα παιδικά σου χρόνια. Τότε που δεν σε ένοιαζε αν θα πάγωνε η γλώσσα ή ο λαιμός σου, που είτε είχε ήλιο είτε έβρεχε, η δίψα σου για ζωή ήταν ίδια. Που ξαμολιόσουν με μια μπάλα και ήταν ό,τι χρειαζόσουν μέχρι το βράδυ που θα σε μάζευε η μάνα σου. Που έβλεπες δέντρο και θα ορκιζόσουν ότι σε καλεί να το σκαρφαλώσεις.

Αυτά θυμόμουν την Δευτέρα που μας πέρασε όσο κοιτούσα τη βροχή κρατώντας ένα ξυλάκι γρανίτας στο χέρι. Είχα βγει στο μπαλκόνι για να συντονίσω τη δροσιά της γρανίτας με τη φρεσκάδα που φέρνει η βροχή του καλοκαιριού.

Υπέροχες, σπιτικές, δροσιστικές γρανίτες από καρπούζι και ροδάκινο

Θα μου πεις, ωραία όλα αυτά κοπελιά, αλλά τι το κάνεις θέμα; Μια γρανίτα έφαγες.

Ναι, αλλά ήταν φτιαγμένη απ’ τα χεράκια μου!

Και θα μου ξαναπείς, σιγά, πόσο δύσκολο είναι να φτιάξει κανείς γρανίτα;

Και θα απαντήσω, “Ακριβώς”! Αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Είναι πανεύκολο. Γι’ αυτό και σήμερα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τη συνταγή.

Εεεεε, συνταγή είπα;

Να μοιραστώ τη συνταγή;

Καλό. 🤣

Είμαι το πλέον αναρμόδιο άτομο να σου μιλήσει για ποσότητες, αναλογίες κλπ. Ειδικά στα φαγητά. Αλλά ακόμα και στα γλυκά, που υποτίθεται πρέπει να τηρείς με θρησκευτική ευλάβεια τις αναλογίες (και που δεν φτιάχνω γενικά, αλλά λέμε τώρα), κάνω τα δικά μου όπου με παίρνει.

Οπότε καταλαβαίνεις τι έκανα εδώ ε;

Μια που βρήκα κάτι σαν συνταγή στο Internet, μια που την έχασα και άλλη μια που τελικά αυτοσχεδίασα, προσθέτοντας ή αφαιρώντας πράγματα.

Υπέροχες, σπιτικές, δροσιστικές γρανίτες από καρπούζι και ροδάκινο

Αν πρέπει λοιπόν να βάλω ένα πλαίσιο σε όλο αυτό μαζεύοντας το κάπως, καλό είναι να ξέρεις  τα υλικά (έστω!) που χρησιμοποίησα για 4 γρανίτες:

  • Καρπούζι
  • Ροδάκινα ή γιαρμάδες
  • Μέλι
  • Χυμό λεμονιού
  • Δυόσμο (για ντεκόρ, μυρωδιά και γιατί όχι, γεύση)

Αυτά. Απλά; Για να μην αναφέρω και υγιεινά. Γιατί, ΟΚ, από τα παγωτά του εμπορίου λες, η γρανίτα είναι η πιο αθώα, ας επιλέξω αυτή για το παιδί μου. Αν την έφτιαχνες όμως μόνη σου και την κράταγες στην κατάψυξη for a rainy day (το’ πιασες έτσι;) δεν θα ήταν καλύτερα;

Υπέροχες, σπιτικές, δροσιστικές γρανίτες από καρπούζι και ροδάκινοΣημείωση: για σένα που δεν έχεις παιδιά ή που δεν σε πολυενδιαφέρει η γρανίτα βρ’ αδερφέ, σου έχω έκπληξη στο τέλος. Keep on reading!

Τώρα, για τις αναλογίες ακολούθησα τους δύο χρυσούς μου κανόνες:

  1. “Με το μάτι”
  2. “Δοκιμάζω-προσθέτω”

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ξεκινάς κόβοντας το καρπούζι και τα ροδάκινα. Για το καρπούζι, πιο εύκολο είναι να διαλέξεις κομμάτια κοντά στην καρδιά αν δεν θέλεις να περάσεις ολόκληρο το απόγευμά σου μπροστά στο νεροχύτη βγάζοντας κουκούτσια. Όσον αφορά τα ροδάκινα ή τους γιαρμάδες (ή τα νεκταρίνια, ό,τι έχεις βάζεις), εγώ έβγαλα τη φλούδα, αλλά την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να την αφήσω.

Αφού τα κόψεις λοιπόν κομματάκια, μικρά κατά προτίμηση, τα βάζεις σε 2 διαφορετικά πλαστικά σακουλάκια και μετά κατάψυξη.

Η (ας πούμε) συνταγή μου για σπιτική γρανίτα καρπούζι-ροδάκινο

Ωραίααααα. Αλλά ρε Ηλέκτρα, δε μου λες, πόσες φέτες καρπούζι ή πόσα ροδάκινα να κόψω;

Ουφ, θα σου πω if I must. Δυσκολεύομαι βέβαια, με βλέπεις.

Ακολουθώντας λοιπόν τον χρυσό κανόνα Νο1, με το μάτι, έκοψα την καρδιά ενός μικρού καρπουζιού και ό,τι δεν είχε κουκούτσια. Δηλαδή σε φέτες, να ήταν ας πούμε 3; Ροδάκινα, ή στην περίπτωση μου γιαρμάδες, χρησιμοποίησα 4. Σκέψου βέβαια ότι με αυτές τις ποσότητες ήθελα να φτιάξω 4 γρανίτες και να μου μείνουν φρούτα για την έκπληξη, wink wink, keep on reading!

Υπέροχες, σπιτικές, δροσιστικές γρανίτες από καρπούζι και ροδάκινο

Όταν παγώσουν τα φρούτα τα βγάζεις από την κατάψυξη, ψάχνεις το καλό σου μπλέντερ, συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ούτε καν κακό, βγάζεις την ταπεινή ράβδο που είχες αγοράσει για να λιώνεις τα φαγητά του μωρού και αρχίζεις να ρίχνεις μέσα στο δοχείο λίγα λίγα τα κομμάτια που θέλεις να λιώσεις.

Προσοχή: όπως αναφέρω κι εδώ, αν δεν ακολουθήσεις ακριβώς τα βήματα που σου περιέγραψα, η συνταγή δεν θα πετύχει!

Πρώτα καταπιάστηκα με τους γιαρμάδες, λιώνοντας τους λίγο, προσθέτοντας το μέλι και το χυμό λεμόνι και συνεχίζοντας μετά μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς. Από μέλι, έβαλα 1 κουταλιά του γλυκού, προσθέτοντας μετά άλλη μισή, και από λεμόνι έβαλα 1 (κουταλιά του γλυκού, that is).

Ποιον κανόνα πιστεύεις ότι εφάρμοσα εδώ; Well done! Τον κανόνα Νο2 φυσικά, δοκιμάζω-προσθέτω.

Ακολούθησα την ίδια τακτική και με το καρπούζι, βάζοντας όμως λιγότερο μέλι.

Πρόσθεσα μερικά φύλλα δυόσμου στις φόρμες, έριξα τον πουρέ καρπουζιού και γιαρμά και έβαλα από πάνω λίγο δυόσμο ακόμα. Τα άφησα κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά και voilà!

Υπέροχες, σπιτικές, δροσιστικές γρανίτες από καρπούζι και ροδάκινο

Η ώρα της έκπληξης τώρα.

Cocktail από σορμπέ καρπούζι και ροδάκινο

Το σορμπέ που περισσεύει το στρώνεις σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί και το βάζεις κι αυτό στην κατάψυξη. Όταν θελήσεις έχεις μια υπέροχη βάση για το καλοκαιρινό cocktail σου, προσθέτοντας το αλκοόλ της αρεσκείας σου.

Cocktail από σορμπέ καρπούζι και ροδάκινο

Memo note: την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να τους περάσω πρώτα με τη ράβδο πριν τους βάλω στο ποτήρι.

Αποτελέσματα crash test:

Η γρανίτα από γιαρμά ήταν σαφώς πιο μυρωδάτη, πιο γευστική. Άρεσε περισσότερο στους ενήλικες της οικογένειας. Τον μικρό τον κέρδισε η γρανίτα καρπούζι, που ήταν λίγο φλατ για τα γούστα μου. Αν όμως δεν αφαιρέσεις τον δυόσμο που έχεις βάλει ντεκόρ, απογειώνεται γευστικά.

Όσο για τα cocktail, πιο καλό βγήκε αυτό που συνδύαζε και τα δύο φρούτα.

Enjoy!

Υπέροχες, σπιτικές, δροσιστικές γρανίτες από καρπούζι και ροδάκινο

Written by Ηλέκτρα - 20/07/2017 - 3241 Views
Tags | Διατροφή, Υγεία

You Might Also Like

Σε ποιον δεν αρέσει ο ντάκος; Το καλοκαίρι είναι ιδανικός σαν ορεκτικό ή ακόμα και σαν κυρίως πιάτο. Εδώ δίνω τη βασική εκδοχή του, μαζί με 2 εναλλακτικές. Το μυστικό που κάνει τον συγκεκριμένο ντάκο ξεχωριστό; Το Ξύγαλο Σητείας. Δοκίμασε και τις 2 εκδοχές!

3 “πειραγμένες” εκδοχές για Ντάκο

04/06/2017
Διατροφή και παιδικός σταθμός

Μερικές ενστάσεις για το τι τρώνε τα παιδιά μας στον παιδικό σταθμό

27/10/2017
Πού κρύβεις τα γλυκά που δεν θες να καταβροχθίσουν τα παιδιά σου;

Πού κρύβεις τα γλυκά στο σπίτι;

02/06/2020

No Comment

Please Post Your Comments & Reviews
Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post
Previous Post
Welcome!

Welcome!

About me

Γεια! Είμαι η Ηλέκτρα, σύντροφος, μητέρα, φίλη, ιδιωτική υπάλληλος, dreamer. Στον ελεύθερο χρόνο μου... Χα! Ελεύθερος χρόνος! Καλό!...

ελα να με γνωρισεις καλυτερα!

ΑΣ ΣΥΝΔΕΘΟΥΜΕ!

Instagram

Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: Access Token for justelectra.gr is not valid or has expired. Feed will not update.

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

FACEBOOK

Translate please!

el Greek
af Afrikaanssq Albanianam Amharicar Arabichy Armenianaz Azerbaijanieu Basquebe Belarusianbn Bengalibs Bosnianbg Bulgarianca Catalanceb Cebuanony Chichewazh-CN Chinese (Simplified)zh-TW Chinese (Traditional)co Corsicanhr Croatiancs Czechda Danishnl Dutchen Englisheo Esperantoet Estoniantl Filipinofi Finnishfr Frenchfy Frisiangl Galicianka Georgiande Germanel Greekgu Gujaratiht Haitian Creoleha Hausahaw Hawaiianiw Hebrewhi Hindihmn Hmonghu Hungarianis Icelandicig Igboid Indonesianga Irishit Italianja Japanesejw Javanesekn Kannadakk Kazakhkm Khmerko Koreanku Kurdish (Kurmanji)ky Kyrgyzlo Laola Latinlv Latvianlt Lithuanianlb Luxembourgishmk Macedonianmg Malagasyms Malayml Malayalammt Maltesemi Maorimr Marathimn Mongolianmy Myanmar (Burmese)ne Nepalino Norwegianps Pashtofa Persianpl Polishpt Portuguesepa Punjabiro Romanianru Russiansm Samoangd Scottish Gaelicsr Serbianst Sesothosn Shonasd Sindhisi Sinhalask Slovaksl Slovenianso Somalies Spanishsu Sudanesesw Swahilisv Swedishtg Tajikta Tamilte Teluguth Thaitr Turkishuk Ukrainianur Urduuz Uzbekvi Vietnamesecy Welshxh Xhosayi Yiddishyo Yorubazu Zulu

Recent Posts

  • Πού κρύβεις τα γλυκά που δεν θες να καταβροχθίσουν τα παιδιά σου;
  • Μιλώντας για τον Κορωνοϊό
  • Don't blame it on your hormones
  • Νέα μορφή ρατσισμού
  • ή αλλιώς αγάπη είναι...
  • Μια φαινομενικά απλή ζημιά στο σπίτι, εγείρει ερωτήματα...
  • Update με τα τελευταία μου νέα
  • ΑΝΕΡΓΙΑ-Αναζήτηση εργασίας

Copyright © 2017 • just electra

Υποθέτω πως είσαι ok με τη χρήση cookies... Ναι καλέΖαμέ!