Έχω να κάνω μια εξομολόγηση: μου αρέσουν πολύ οι σαλάτες. Δώσε μου ακόμα και χορτάρι, ρίχνοντας από πάνω μια απλή vinaigrette και θα βοσκήσω ευχαρίστως.
Ειδικά το καλοκαίρι, σα να παθαίνω κάτι. Ο οργανισμός μου μοιάζει να διψάει ακόμα πιο πολύ για πρασινάδες, ντομάτες, λαχανικά. Όχι ότι σνομπάρω τα φαγητά-φαγητά, αλλά τα σάλια μου θα τρέξουν όταν σκεφτώ δροσερές σαλάτες με σως γιαουρτιού, διάφορα ψητά λαχανικά και κυρίως ντάκο. Αυτός και η χωριάτικη σαλάτα στην οποία βουτάς μέχρι τελικής πτώσεως, είναι τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά/σαλάτες/σνακ, όπως θες πες τα.
Αν και το καλοκαίρι φέτος φάνηκε σα να άργησε περισσότερο από άλλες χρονιές να έρθει, τώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω. Ναι, ΟΚ, ο ουρανός δεν έχει πάντα τις καλύτερες διαθέσεις, οι βροχές είναι σα να μην έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη, αλλά το ημερολόγιο δείχνει 4 Ιουνίου.
Που θα πάει; Σε λίγο θα σκάει ο τζίτζικας.
Μέχρι να γίνει όμως αυτό, ας σπρώξουμε από μόνοι μας λίγο την κατάσταση για να τη δούμε πιο… καλοκαίρι.
Γι’ αυτό σήμερα είπα να φτιάξω Ντάκους. Λίγο διαφορετικούς, λίγο πειραγμένους και μάλιστα σε 3 εκδοχές.
Πάμε;
Για τις 3 αυτές εκδοχές (3 μικρές μερίδες πες), θα χρειαστείς:
- ½ κιλό περίπου ντοματίνια
- 6 ή παραπάνω κρίθινα παξιμάδια, αναλόγως το μέγεθος ή 3-4 κριθαροκουλούρες
- 1 μικρό κολοκυθάκι
- Μερικά φύλλα φρέσκιας ρόκας
- Ξύγαλο Σητείας
- Λάδι
- Αλάτι
- Ρίγανη
Η διαφορά από τις άλλες συνταγές για ντάκους έγκειται στα ντοματίνια και στο ξύγαλο.
Αν δεν έχεις δοκιμάσει Ξύγαλο Σητείας, ήρθε η ώρα να το κάνεις! Είναι ένα κατσικίσιο ή/και πρόβειο τυρί-κρέμα, το οποίο έχει μάλιστα καταχωρηθεί ως ΠΟΠ. Αν θα έπρεπε να το περιγράψει κανείς θα έλεγε πως μοιάζει κάπως με το Κατίκι, λιγότερο αλμυρό, παρ’ όλα αυτά αρκετά πικάντικο λόγω της ξινούτσικης γεύσης του. Με μια λέξη, ΑΠΟΓΕΙΩΤΙΚΟ! 😋
Αν τώρα, δεν μπορείς να το βρεις άμεσα αλλά θέλεις να φτιάξεις ντάκους ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, εννοείται πως και η good old φέτα κάνει τη δουλειά μια χαρά.
Όσο για τα ντοματίνια, είπα να δοκιμάσω να τα χρησιμοποιήσω γιατί δεν μπόρεσα να αντισταθώ όταν τα είδα στο σούπερ μάρκετ. Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι, με τα ντοματίνια, οι ντάκοι θα χρειαστούν λίγη υγρασία παραπάνω. Επειδή δεν τρίβεις ντομάτα, η οποία αφήνει από μόνη της υγρά, θα χρειαστεί να βρέξεις λίγο τα παξιμάδια (σε περίπτωση που δεν το έκανες) πριν κόψεις από πάνω τα ντοματίνια. Ή αλλιώς, να ρίξεις λίγο λάδι παραπάνω. Ή και τα δύο. Εγώ έκανα και τα δύο! 😛
Η εκτέλεση είναι απλούστατη. Βρέχεις λίγο τα παξιμάδια κάτω από τη βρύση, τα βάζεις στο πιάτο, ρίχνεις από πάνω λίγο λαδάκι, κόβεις τα ντοματίνια στα 2 ή στα 4, αναλόγως το μέγεθός τους και τα τοποθετείς πάνω στα παξιμάδια, αφήνοντας και μερικά αμολητά στο πιάτο. Πασπαλίζεις με λίγο αλάτι και ξαναρίχνεις λάδι. Βάζεις 1-2 κουταλιές της σούπας ξύγαλο από πάνω, τρίβεις στα χέρια σου λίγη ρίγανη και είσαι έτοιμος!
Μπορείς εδώ να προσθέσεις και κάπαρη ή ελιές για να κάνεις το πιάτο ακόμα πιο πλήρες.
Αυτή είναι η βασική εκδοχή.
Για τη δεύτερη εκδοχή, για να την κάνω ακόμα πιο δροσερή και χορταστική, πρόσθεσα ένα κολοκυθάκι. Επέλεξα βιολογικό, καθώς ήταν πιο μικρό και τρυφερό, και το έκοψα σε μικρά κυβάκια. Αν σου κάνει εντύπωση το ωμό κολοκύθι, σκέψου ότι μοιάζει στη γεύση με αγγουράκι, όχι τόσο ζουμερό βέβαια, αλλά σίγουρα πιο «γεμάτο». Αν πάλι σε ξενίζει, μπορείς να βάλεις αγγούρι, οπότε θα φέρνει ακόμα περισσότερο στην κλασσική χωριάτικη σαλάτα.
Για την τρίτη εκδοχή χρησιμοποίησα ρόκα για να κάνω τον ντάκο μου πιο πικάντικο. Το άρωμα της ρόκας και η πιπεράτη γεύση της ταιριάζουν πολύ με την ντομάτα, είναι γνωστό αυτό. Η αποκάλυψη όμως είναι ότι η ελαφριά πικρίλα της αντισταθμίζει υπέροχα την ξινίλα του Ξύγαλου.
WIN-WIN!
Ο ντάκος συνήθως προσφέρεται σαν ορεκτικό/σαλάτα. Έτσι τον ετοίμασα κι εγώ εδώ. Στην πραγματικότητα βέβαια, στο σπίτι μας, τον φτιάχνουμε συνήθως ως κανονικό πιάτο, δηλαδή υπολογίζουμε μεγαλύτερες μερίδες.
Όπως και να’ χει, είναι ένα υγιεινό, δροσερό και καλοκαιρινό πιάτο.
ENJOY!
No Comment